donderdag 1 december 2016

Bosjesmannen en fotografen


 

Sprookjes overkomen je soms. Je moet er wel oog voor hebben en heel vroeg de polder in. Dan zweven er vaak van die slierten nevelen der nacht boven de velden die je echt even met je ogen laten knipperen. Je verwacht elk ogenblik elfjes en feetjes maar op zijn best rijdt er een dikke boerin voorbij op een oude trekker terwijl de vlokken stront om je oren vliegen, maar ook dat is voor de juiste beschouwer een feestje.

De winter bijt in je handen en oorlellen als een wulpse vrouw die de remmen even los gooit. Aan je snor hangen ijspegels en rammelen onder je neus. Een groepje schoolkinderen trapt zich voort tegen de ijzige wind en rijdt zonder handschoenen de nevel der polder binnen. Een laat buiten staande koe laat een enorme wind die dampig vanonder zijn staart het zwerk verkiest.

Bij de oude boerderij van J de Beste hangen lange onderbroeken boven de potkachel te drogen aan een waslijntje. Ik loer naar binnen maar zie hem niet. Het achterland boert en windt stinkende dampen de atmosfeer binnen die geuren naar verrotting en verderf. Ik denk terug aan mijn kinds jaren waarin ouders waarschuwden om vooral niet te dicht bij de waterkant te komen vanwege de bullebak die je de sloot in zou trekken. Maar dat de Bullebak ook zo’n stank kon verspreiden wist ik niet.

Een boer staat bij een aantal schapen en krabt heftig aan zijn kont alsof hij wormen heeft. “Mogé”, roept hij terwijl een sigarenpeukje vrolijke huppelbewegingen maakt onder zijn zinksnijder. Een eenzame mede-fotograaf struint met een statief langs de molenvliet maar groet je niet terug. Fotografen zijn vaak ballerige mannetjes met meer geld dan hen lief zou moeten zijn. Ze kijken naar elkanders lenzen en materiaal als Bosjesmannen elkanders peniskokers beschouwen en gokken naar wat er onder verborgen zit. Persoonlijk vind ik de meeste fotografen geen prettig volk. Ikzelf vorm gaarne de uitzondering op deze groep ballerige mannetjes die hun gebrek aan gezonde libido verwisselen voor lange lenzen.

De zon komt op en dompelt alles in een onwerkelijk oranje gloed. Weer een nieuwe dag. Dat het voor een ieder een mooie mag zijn….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten