dinsdag 6 december 2016

Exoten Molenwaard Hoewel de Romeinen toch ruim 300 jaar in Nederland hebben rondgelopen, zijn er nog maar bar weinig zichtbare resten over. Goed, onze wegenbouw, de wijze waarop rechtbanken en overheden etc. functioneren, de aanduidingen (lees Romeinse cijfers) op onze tijds aan duiders, de recht voering in het algemeen, allemaal resten van het oude Rome. En niet te vergeten de Fazant.
Een smakelijk stukj...
e wild waar de Romein niet zonder kon en dus namen ze deze gevederde rakkers mee ons landje binnen. Zo nu weet u waarom er overal zoveel Fazanten rondscharrelen. Want na het vertrekken van de Romeinen namen ze de ontsnapte exemplaren niet meer mee naar Rome en dus stikt het hier van de Fazanten die zich zeer wel thuis voelen in ons nedergelegen landje. Ik mocht deze gisteren in de vogelhut van Ammers op de foto zetten. Het probleem met exoten is alleen dat ze vaak zo woekeren. Neem de grote waternavel. Het waterplantje is afkomstig uit Noord-Amerika en is als vijverplant in Nederland geïntroduceerd.
Het onschuldig ogende plantje is een ware woekeraar, waardoor de plant vanuit een klein stekje in korte tijd een groot wateroppervlak kan bedekken. De planten belemmeren dan de waterafvoer. De plant verdringt de inheemse begroeiing en aanplanting evenals de daarvan afhankelijke dieren, zoals bepaalde libellensoorten. Enfin, zover als met kroos zal het niet komen met de fazant. Worden het er te veel dan vreten we ze gewoon op…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten