zondag 18 december 2016

De vogelgriep in de Molenwaard


 Het is een feit helaas. Eergisteren nog verschillende dode smienten (fluiteenden) aangetroffen langs de Tiendweg. Dan hoop je dat een of andere jager een stom schot heeft afgevuurd, want dat zou ook nog kunnen. Helaas vanmiddag viel er voor mijn ogen een kievit uit de lucht die zo voor mijn voeten neerkwam en een beetje versuft om zich heen keek als een Jehova’s getuige die de koningszaal niet vinden kan.
Wat moet ik doen als ik een dode vogel zie?
Raak ze niet aan! Als er meerdere dode vogels op één plek worden aangetroffen, kan dat worden gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Raak ze niet aan.. de vogels zijn dus ook voor mensen gevaarlijk?
Het komt voor dat mensen vogelgriep krijgen. Daar is alleen sprake van als er intensief contact is tussen een persoon en een besmet beestje. Er zijn in het verleden mensen overleden aan vogelgriep. In 2003 gebeurde dat in ons land voor de laatste keer. Meestal zijn de ziektesymptomen mild.
Om kort te gaan, voorzichtigheid blijft geboden. De vogelgriep heeft voor zover bekend, nog geen slachtoffers gemaakt in de omgeving van de vogelhut in de Molenwaard…