maandag 28 maart 2016

Geiten en hondjes

Ze zijn nog maar pas geboren of beginnen al met "vandatum".  Op zijn hondjes of zo u wilt op zijn geitjes. Overigens de stand die door de meeste volkeren over heel de wereld in zwang was.
De bosnegers deden het altijd op zijn hondjes de Aboriginals, de Indianen de Papoea’s enfin de lijst is ellenlang en pas toen de missionarissen de oerwouden introkken brachten zijn met het evangelie ook een variatie mee, die de lachlust opwekte van de (noem het) inboorlingen.
De christelijke variant van de bijslaap (het bedrijven van gemeenschap) werd als zodanig als lachwekkend gezien. Toch drongen de missionarissen aan op deze houding die volgens hen minder dierlijk was en dus een meer gepaste houding. Ja, ja ook in die dagen wist men wat het was om met on-Bijbelse zaken heel geestelijk over te komen. Want in welke stand volwassen mensen de liefde bedrijven wordt niet aan banden gelegd door het woord Gods doch door eigen kunnen en acrobatisch aangeboren handigheid. Laten we dus niet gaan lopen geiten en elkander regels opleggen die slechts het gevoel van eigen waarde zouden verhogen doch Gode zij dank, niet van Hem afkomstig zijn…