zaterdag 12 november 2016

De Kikker (Groot Ammers)

De legende over de Kikker in Ammers
Ik zit nooit stil als ik iets wil weten en bleef zitten met de vraag waarom een zeker deel van Groot Ammers “de Kikker” heet. Na een tip die ik kreeg van iemand die in Ammers woonachtig is, dat er in het boek:” Dijkleger” van de schrijver J.W Ooms, eindelijk een antwoord op de vraag te lezen is hoe het toch komt dat het gedeelte langs de molenvliet deze naam draagt! Heb het boek gekocht van een particulier op de Kinderdijk en het in drie avonden uitgelezen. Het draait allemaal om de weduwe Arigje Bikker die haar man (Harmen Bikker met de bijnaam de Reus van Ammers) verloor bij een dijkdoorbraak waarbij het Dijkleger (verplichte groep vrijwilligers) er op uit was getrokken.
Het boek speelt wel ruim honderd jaar geleden, maar is heel erg leerzaam voor hen die meer willen weten over de staat van de dijken en de strijd tegen het hoge water dat men eeuwenlang heeft moeten strijden. De beloning voor de dappere man die als eerste een zandzak in een ontstaan gat in de dijk wierp was de “dijkpenning” (heel vroeger een gouden  Carolusgulden). Een felbegeerde munt die de eigenaar ontzag en respect gaf.
In het boek komt de legende voor dat er ter hoogte van het gedeelte wat nu de Kikker heet, men ooit een kikvors ving van reusachtige afmetingen en een gewicht van enkel kilo’s. Een kind begrijpt dat ook hier sprake moet zijn van overdrijven/fantasie, doch, het is tot nog aan toe de enige verklaring voor de naam de Kikker die ik heb kunnen vinden.
Het boek: Dijkleger van J.W Ooms is een aanrader en vaak voor 50 cent in de Kringloopwinkel van Bergambacht of Schoonhoven te koop. Ik zeg: doen.