zaterdag 7 november 2015

Hoogteverschil tussen de Krimpener en Alblasserwaard

De Krimpenerwaard zakt langzaam weg in het veen. Of beter gezegd, het veen klinkt in en de weilanden komen blank. Enige remedie is het waterpeil laten zakken maar dan klinkt het nog sneller in en als niet welkom neveneffect beginnen veel palen van huizen droog te staan en te rotten.
De Alblasserwaard ligt ruim een meter hoger en wij wonen nu zelfs 120 cm hoger dan voorheen. Het is bijna niet voor te stellen dat binnen tweehonderd jaar een groot deel van Nederland te nat wordt voor bewoning. Het veen is in duizenden jaren ontstaan toen alles nog een oerbos was als de venusheuvel van een holbewoonster in de oertijd. Elk jaar vielen bladeren, takken, bomen en vormden de veenbodem van nu. Maar daar er niets bijkomt en enkel afgaat, slijt de bodem af als de bankrekening van een zzp er die zich misrekende.
Niet over tobben. Zijn wij allang op ons oude gewicht. Gezellig in de warme verse huiskamer genieten van de dag, de regen en de herfst die als Mohammed Ali  en Joe Frazier aan de ramen staan te rukken. Lekker weer om bij te slapen….